Jämtlands Bryggeri grundades 1996 och är ett av Sveriges äldsta hantverksbryggerier. Från början var tanken att ta fram ett öl till stadsfestivalen Storsjöyran. Ett bryggverk köptes in från Göteborg och hamnade i den lilla orten Pilgrimstad i Jämtland. Ölet som bryggdes till festivalen var President. Namnet kom från republiken Jämtlands president, som då var Ewert Ljusberg. Ölet finns kvar, och det gör Jämtlands Bryggeri också, snart 30 år senare.
Alexandra Lindgren arbetar som Content Manager & Försäljningsrepresentant på Jämtlands Bryggeri.
Berätta om din roll som Content Manager & Försäljningsrepresentant.
– Som titeln avslöjar är det en tudelad roll. Jag jobbar först och främst med bryggeriets marknadsföring. Allt från fotografering till inlägg i sociala medier, pressreleaser, webb, annonsering och nyhetsbrev. Utöver det har jag en del försäljningskontakt med krogar och restauranger i södra Sverige. En hel del mässor och festivaler blir det såklart också. Ett väldigt omväxlande arbete helt enkelt!
Jämtlands Bryggeri för tankarna mot skidåkning och den välkända skidorten Åre. Hur är stämningen där nu under högsäsongen?
– Åre erbjuder alltid bra stämning och har ett stort utbud av krogar och aktiviteter att bjuda på, året om. Duktiga livsmedelsproducenter är något som Jämtland är kända för och så även Åre. Det finns något för alla. I dagsläget finns ju både Åre Bryggkompani och Svartberget som lokala bryggerier på orten – fantastiskt roligt. Det tillför något till en ort när man kan hitta närproducerade produkter.
Känner Jämtlands Bryggeri av fördelen med närheten till skidorterna?
– Ja, exempelvis har vi under flera tillfällen fått chans att leverera öl till restaurangtälten när Östersund har arrangerat världscup i skidskytte. Utöver det fick vi äran att producera ett VM-öl till världscupen i Åre 2019 – väldigt hedrande.
Vilken är din favorit-skidort?
– Det är en svår fråga. Både Vemdalen och Åre ligger mig varmt om hjärtat, om man pratar om skidorter i länet. Dels för att jag har mycket fina minnen därifrån, dels för att det är fantastiska orter att få leverera öl till.
Men absolut närmast hjärtat ligger Mickelbacken i Gällö. En rätt anspråkslös skidbacke i en liten ort där min mormor och morfar bodde under min uppväxt. Där spenderade vi nästan alla helger under vintrarna som barn. Min morfar var en av de personer som hjälpte till att bygga upp skidbacken, mamma lärde sig åka där och så även jag. Min morbror skötte till och med liftsystemet!
Var i Jämtland hittar man den bästa afterskin?
– Det är också en svår fråga. Åre är ju en så stor skidort idag och har ju det mesta för alla, oavsett om man reser med ett kompisgäng eller med familjen. Så får väl säga Åre på den frågan. Sen har ju alla länets skidorter otroligt bra krogar idag vilket verkligen förhöjer en afterski!
I Jämtlands län finns ca 14 bryggerier. Hittar man lokalproducerad öl på länets krogar och butiker?
– Ja, de krogar som finns i Östersund är öppna för samarbeten och lyfter oss på ett bra sätt. Den 17 februari är det dags för Maltfestivalen i Östersund. Festivalen arrangeras av några av stadens krogar tillsammans med länets bryggerier – väldigt lokalt och fantastiskt mysigt!
Även handlarna är duktiga på att plocka in lokala produkter – både när det kommer till mat och dryck.
Märker ni av den alkoholfria trenden?
– Det gör vi definitivt. Just nu har vi inget alkoholfritt öl, men släpper vi ett sådant kommer det att vara ett öl av hög kvalitet. Vi har ett alkoholfritt projekt på gång, men det är hemligt än så länge!
Vilket är ditt favoritöl?
– Oj. Det är alltid en så stor fråga eftersom tillfället avgör så mycket! Jämtlands IPA är ett öl som funkar till så mycket och som jag alltid kommer tillbaka till när jag ska välja ett bra matöl. Det är viktigt tycker jag, att öl funkar till mat – och att man väljer det gång på gång. Man ska vilja dricka ett öl igen. Inte nödvändigtvis för att man gör det, men man ska vilja.
Ett alkoholfritt öl som jag gillar är Nils Oscar God Lager. Ett trevligt öl som dessutom är ekologiskt, vilket är ett extra plus!
Vad är det roligaste med att arbeta i bryggeribranschen?
– Gemenskapen! Det finns en sådan nyfikenhet och uppmuntrande entusiasm mellan bryggerierna, oavsett om man är en liten eller stor producent. Mässor och festivaler känns mer som ett gemensamt personalevent än jobb. Det är något helt unikt tror jag.