ÖletsDag2024 (1)

Fira ölets dag den 17 juli!

Den tredje onsdagen i juli firar vi i Sverige varje år sedan 12 år tillbaka Ölets Dag. I år hedrar vi alltså vår skummande favoritdryck onsdagen den 17 juli. 

Sveriges Bryggerier drog i gång Ölets Dag för tolv år sedan med målsättningen att öka intresset för bryggerinäringen. Fokus har varit hantverket, kunskapen och människorna bakom ölet och att visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen.

Under Ölets Dag öppnar bryggerier och krogar över hela Sverige upp för alla som är nyfikna på att lära sig mer om ölhantverket. Det finns bryggerier som anordnar provsmakningar, bryggerivisningar och andra roliga aktiviteter. På Nyfiken öls bryggerikarta finns över 400 svenska bryggerier utsatta. Du hittar enkelt dina lokala bryggerier och kan klicka dig vidare till deras hemsidor för att se om de har några roliga aktiviteter dagen till ära. Eller varför inte njuta av en favoritöl på hemmaplan dagen till ära? 

Svenskarnas inställning till öl

Varje år genomför Sveriges Bryggerier en undersökning om svenskarnas inställning och beteende kring öl. Förra årets undersökning visar tydligt att vi tycker att svensk öl håller bra kvalitet – hela 71 procent svarade jakande på den frågan. Över 80 procent uppger också att de uppfattar öl som en del av svensk mat-och kulturhistoria. På Ölets Dag har konsumenter chansen att träffa sin lokala bryggare och få höra den unika berättelsen bakom det lokala bryggeriet, hantverket som ligger bakom ölet och säkerligen en hel del om ölets historia.

Årets undersökning kommer att släppas på Ölets dag och då kan du läsa mer om undersökningen här! 

Senaste

#VIBRYGGERSVERIGE

Fira ölets dag den 17 juli!

Den tredje onsdagen i juli firar vi i Sverige varje år sedan 12 år tillbaka Ölets Dag. I år hedrar

#VIBRYGGERSVERIGE

Sandra Rödner testar öl i Krönleins labb

Öltrenderna speglar vår omvärld och lågkonjunkturen har påverkat konsumenterna under det senaste året precis som vårt ökade intresse för hälsa.

Tips

”Får vi göra så här?”

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens