The Pine Ridge Brewery håller till på Södergatan i Falkenberg. Här brygger de och tappar sin hantverksöl. I anslutning till bryggeriet ligger bryggeriets restaurang där de serverar mat med samma uttryck som deras öl – det ska vara smakrikt med mycket attityd.
Fredric Johansson, en av The Pine Ridge Brewerys medgrundare, är en av bryggeriets två bryggare och här berättar han om sin roll.
Hur länge har du jobbat på Pine Ridge?
Allt startade i min källare 2011. Vi startade sedan bryggeriet på riktigt under 2014, så vi har varit igång i tio år i år.
Vad har du för utbildning?
Jag brukar skoja och säga att Google och Youtube var min bryggarutbildning. Sedan har jag lärt mig längst med vägen genom trial and error. Jag har snappat upp en hel del kunskap genom att ställa frågor och även utbildat mig inom vattenkemi.
Har du jobbat som bryggare tidigare?
Nej, jag drev ett annat företag med sju anställda inom grafisk design fram till 2020. Jag sålde det företaget precis före pandemin eftersom det inte längre var hållbart att driva det företaget på vardagarna och brygga öl på helgerna. Jag har jobbat heltid med bryggeriet sedan 2020 och det var då vi även öppnade restaurangen.
Vad innebär din roll som bryggare på Pine Ridge?
Jag är bryggare, inte bryggmästare eftersom jag inte gått en universitetsutbildning, och är dessutom bryggeriets alltiallo. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande – jag brygger öl, städar och diskar tankar, håller på med jäsprocessen, tappar öl på burk och fat, lastar, packar, administrativt arbete samt så jobbar jag även en del i restaurangen på sommaren. Man kan sammanfatta det som att jag jobbar med mina hobbies. Jag hembryggde öl innan jag startade The Pine Ridge Brewery och grillade mycket. Det är verkligen en ynnest att få göra det på heltid.
Idag har jag en bryggarkollega som hjälper mig att sköta bryggeriet.Totalt är vi sex personer, med bland annat vd och säljare, och några timanställda i restaurangen.
Vad är roligast och mest utmanande med ditt jobb?
Allt är roligt, men det allra roligaste är att se att folk uppskattar det man gör och gillar produkterna. Man är med och skapar glädje på ett sätt. Sedan är det kul att utveckla recept, men allt är faktiskt kul.
Det mest utmanande är att alltid vara på tårna med allting eftersom det aldrig får gå fel. Vi ska alltid ha toppkvalitet på produkterna och det kräver en vaksamhet hela tiden.
Vilken är din favorit-öl?
Den absolut bästa ölen heter Pliny the Elder och kommer från ett amerikanskt bryggeri som heter Russian River. Bland vårt eget sortiment är det No Monkey Business APA, en öl som är trevlig och alltid håller.
Vilka är de hetaste trenderna inom ölbryggning just nu?
Det känns lite som att vi svänger tillbaka mot de traditionella smakerna nu. Back to basics helt enkelt. Jag ser att många kör lager nu och går tillbaka till de traditionella Iporna. Svensk öl har blivit så himla mycket bättre de senaste åren och svensk öl är förbaskat bra idag. Det är väldigt få bryggerier här som gör dåliga grejer.
Har du några tips för någon som vill bli bryggare?
Det finns ju ett par ställen som erbjuder utbildning som man kan gå och lära sig bland annat bryggeriteknik. Ett annat sätt är att börja från grunden som lärling, eller att fråga på ett bryggeri om extrajobb och komma in i branschen på det sättet.
Ett bra tips är att kolla på Youtube som jag gjorde, och börja att brygga hemma för att testa och se om du verkligen gillar det. Och förbered dig på en massiv mängd arbete.