Linnea_Poppels_TV

Linnea matchar mat till öl från Poppels Bryggeri

Poppels Bryggeri har 40 anställda som skapar öl med bra smak, som passar bra med mat och som man delar med sina vänner. För att förverkliga detta har de två restauranger knutna till sin bryggeriverksamhet. Linnea Scheffel är kökschef på Poppels Öl&Mat i Jonsered och har en viktig roll när det kommer till att komponera menyernas smakmatchningar och går igenom varje ny meny med bryggare och bryggmästare från Poppels.

Hur länge har du jobbat på Poppels?
Jag har snart jobbat på Poppels i två år.

Vad har du för utbildning?
På gymnasiet gick jag under tre år Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning kök. Vid starten av pandemin valde jag sedan att studera vidare, och valde då att gå en ettårig utbildning med titel Kitchen Manager. 

Att just jag blev kökschef här på Poppels beror nog mycket på att jag under ett års tid redan jobbat hos Poppels som kock och därmed visat mina ambitioner och kunskaper. Jag hade fått möjlighet att lära känna Poppels och dela deras vision om företaget, så när det var dags att tillsätta en ny kökschef kändes det naturligt från båda håll att det skulle bli jag som fick fylla den rollen. 

Har du jobbat som kökschef tidigare?
Ja, jag arbetade som köksmästare på Pinchos under ett års tid under min utbildning, strax innan jag började på Poppels. 

Vad är innebär din roll som kökschef på Poppels?
Huvudsakligen är det mitt ansvar att köket ska rulla. Menyer ska skrivas och implementeras hos kockarna. Matchningar mellan öl och mat ska sättas och finjusteras. Och sedan allt från beställningar till kökskalkyler och schemaläggning. Sedan är jag även matansvarig på några av de event som Poppels anordnar eller deltar i.

Hur ser en typisk dag ut som kökschef på Poppels?
Dagarna brukar variera beroende på vilken veckodag det är, men på till exempel onsdagar brukar jag börja vid 9 på morgonen med att byta om och ta emot matleveranserna för veckan. Sedan är det oftast jag tillsammans med en av mina kockar som förbereder alla råvaror och rätter under dagen. Ibland görs det någon kompletterande beställning. Under dagen brukar vi passa på att prata i kapp från helgen eller diskutera menyidéer. Det brukar även bli ett möte eller två uppe hos mina kollegor på kontoret. Sedan äter vi lite lunch ihop innan vi fortsätter med förberedelserna och till sist börjar städa för att avsluta dagen runt 17-tiden. På onsdagar får jag ibland möjlighet att smita ner till bryggeriet och bli uppdaterad om hur det går med den senaste nyheten.

Vad är roligast? Vad är mest utmanade med ditt jobb?
Det roligaste med mitt jobb är möjligheten att få skapa rätter och matchningar på ett unikt sätt. Då vi arbetar utefter ölen och inte en typ/stil av mat så har vi hela världens kök att välja av. Och att sedan få sitta ner med vår bryggmästare Daniel (och ibland ytterligare en bryggare eller två) för att diskutera det vi alla brinner för – öl och mat. Det är det absolut bästa med att arbeta här på Poppels. Inspirationen är oändlig. 

Det mest utmanade med mitt jobb är egentligen två saker. Den första är att branschen alltid haft brist på duktiga kockar och med pandemin så har oddsen inte ökat. Oron över hur vi ska bygga upp en bra köksstyrka som både trivs och utvecklas är alltid hög. Den andra delen är hur jag ska vara en bra ledare för mitt team och hur jag fortsätter att vara det genom alla upp- och nergångar en restaurang kan få uppleva. Det är a och o i en verksamhet enligt mig. 

Hur är det att jobba på ett bryggeri?
Jag tycker att det är inspirerande att jobba på Poppels. Här sammanförs två olika branscher och skapar något unikt. Vi har personer som är väldigt kunniga inom sina specifika områden som får ta del av varandras kunskaper och lära av varandra. 

Vilken är din favorit-öl?
Svår fråga! Men för att välja något lite utöver våra storsäljare så skulle jag vilja säga två olika: Celebration Stout och Seven Flowers Sour.

De båda kommer på stor flaska vilket är perfekt när man vill dela god öl med gott sällskap. 

Vilka är de hetaste trenderna inom öl just nu?
Det som ser ut att vara trendigt just nu är välgjord och smakrik öl med en lite lägre alkoholhalt i en lägre prisklass. 

Har du några tips på snacks och mat på påskbordet som passar utmärkt med öl?

  • West Coast IPA med krustader fyllda med skagenröra
  • English Style Pale Ale med västerbottenpaj
  • Keller Unfiltered Lager med löksill på smörrebröd
  • Imperial NEIPA med varmrökt lax, bakade betor och örter

Ölmässigt – vad är det för skillnad i ölen som kombineras med maten vid jul och påsk?
På jul brukar ölen vara kryddigare och starkare alkoholmässigt än vad man väljer till påskbordet. Men i grunden är de oftast desamma, en maltigare och mörkare öl. Exempel på detta är vår English Style Pale Ale som är bra lämpad till påskbordet medan vår Winter Ale passar perfekt till julmaten. 

Hur komponerar du menyernas smakmatchningar?
Det kan se olika ut beroende på hur idéerna växer fram. Ibland grundas rätten ur ölen och ibland tvärtom. Men enkelt förklarat så kommer jag på en rätt som jag sedan har en idé till vilket öl som det skulle kunna passa till. Därefter bokar jag in en tid med vår bryggmästare Daniel och så provar vi. Ibland är det klockrent direkt och ibland får vi fundera lite och prova andra öl, men oftast behövs bara justeringar i proportionerna.

Hur har bryggeribranschen förändrats senaste åren?
Det har blivit ett tuffare klimat för bryggerier med höga råvarukostnader och mindre plånböcker hos våra konsumenter. Det påverkar såklart marknaden och det kommer bli intressant att se hur det kommer påverka framtidens utbud på öl från de olika bryggerierna runtomkring. 

Har du några tips för någon som vill bli jobba på ett bryggeri?
Kort men konkret svar är utbildning. De som vill ha ett jobb inom bryggning eller kök vinner mycket på att ha en bra utbildning i ryggen när det är dags för att söka jobb. 

Senaste

Nyhet

Bjud in till en egen Oktoberfest!

  Med hösten kommer även en av årets öligaste högtider – Oktoberfest. Namnet till trots påbörjas Oktoberfest redan i slutet