Vi svenskar håller våra traditioner kära, inte minst gäller det julbordet. Här hittar vi historiska smaker som levt genom generationer. Till sillen, skinkan, vörten och köttbullarna serverar vi helst favoriter från våra bryggerier. Störst av allt är julmusten som lockar såväl barn som vuxna. Även julölen, som utvecklats för att passa julbordets smakrika utbud med sältan, umamin och kryddorna, är en kär favorit. Unna dig svenskt bryggerihantverk i jul, det är faktiskt ett av världens främsta.
Musten har en unik roll på det svenska julbordet. Drycken uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till ölen av svensken Harry Roberts, AB Roberts. Humle och malt ger drycken den mustiga smaken.
Även det svenska ölet har skapat sig en självklar plats på julbordet. Normalt sett väljer vi svenskar helst ljus lager när vi köper öl. Smakkategorin står för 89% av ölförsäljningen på Systembolaget. Men när det lackas mot jul väljer vi vårt traditionella svenska julöl, dvs mörk lager i sötare stil.
Unna dig svenskt bryggerihantverk i jul, det är faktiskt ett av världens främsta.
Julbordsfakta från bryggerierna:
Must
- Bryggerierna tillverkar över 40 miljoner liter must varje år.
- Musten uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till julbordet.
- Alla bryggerier köper än idag grundextraktet från AB Robert som uppfann musten. Sedan utformas den slutgiltiga unika smaken i bryggeriet.
- Humle och malt ger den mustiga smaken.
Öl
- Det svenska ölets historia går tillbaka till vikingatiden, då man drack mjöd.
- Bryggerierna skapar öl för alla smaker, maträtter och tillfällen; fruktiga, friska, beska, söta, ljusa, mörka, starka och svaga.
- Alla dessa öl bryggs genom att man varierar de fyra basingredienserna: malt, humle, jäst och vatten. I många fall tillsätter man även smak med frukt, kryddor och dyl.
- Den mest sålda smaktypen i Sverige är ljus lager.
- Traditionell svensk julöl är kategoriserad som mörk lager i sötare stil.
- Sveriges över 400 bryggerier har tillsammans skapat en stor bredd av julöl.