#VIBRYGGERSVERIGE

Nu i sommartider har många av bryggerierna i Sverige öppet och tar emot besökare. På vår Bryggerikarta kan du se vilka bryggerier som ligger nära dig. Onsdagen den 17 juli firar vi dessutom Ölets dag. Sveriges Bryggerier drog i gång Ölets Dag för tolv år sedan med målsättningen att öka intresset för bryggerinäringen. Fokus har varit hantverket, kunskapen och människorna bakom ölet och att visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen. 

Quiz - Testa dina kunskaper i vårt quiz

1
Vad avgör ölets färg?
2
Processen att dra ut socker ur den mäskade malten kallas för…..
3
Vilken av följande öl vinner på lagring?
4
När fick lagerölet sitt genombrott?
5
I mitten av 1800-talet avskaffades något som snabbt fick de då 28 bryggerierna att bli fler. Vad då?
6
Ett annat ord för ölets fyllighet?
7
Vad heter ölets och bryggarnas skyddshelgon?
8
Om du vill vidareutbilda dig inom ölbryggning kan du söka utbildningsstipendium genom?

sveriges bryggeriers satsninGar för en mer hållbar värld

Många
droppar
små

I Sverige bryggs öl i alla dess underbara former. Många bryggerier producerar dessutom vatten, läsk och cider. Alldeles oavsett vad som kommer ut på flaska, burk eller kran så tar vi ansvar hela vägen. I Hållbaren ser du exempel på bryggeriernas insatser för social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet. Stora som små, alla kan vara med och skapa positiv förändring.

Social hållbarhet

Miljömässig hållbarhet

Ekonomisk hållbarhet

Miljömässig

Forskningen är enig: Vi måste minska våra utsläpp av växthusgaser för att stoppa den globala uppvärmningen. Klimatproblemet är globalt, och självklart har bryggerierna ett jobb att göra här. Det jobbet ser ut på olika sätt, bland annat:

Dryckesbranschens klimatinitiativ, som samlar branschen för att minska klimatavtrycket. Här finns fyra tydliga mål:

  • 100 % resurseffektiva och fossilfria inrikes transporter samt en ökande andel fossilfria transporter i utlandet
  • 100 % resurseffektiva och materialåtervinningsbara förpackningar
  • 100 % förnybar el och energi i den egna verksamheten samt en ökande andel i hela leverantörskedjan
  • En strategi för mätbar primärproduktion och odling

För att nå målen ställer bryggerierna just nu om vilket bland annat resulterar i solpaneler för fossilfri el, fossilfria transporter, minskad vattenförbrukning samt ekologiska och närproducerade produkter.

Vårt retursystem för dryckesförpackningar som fostrat svenskarna till att bli bland de bästa i världen på pant:

  • En returnerbar flaska fylls, dricks, pantas och diskas 40 gånger innan den blir en ny flaska
  • 85 % av alla burkar och PET-flaskor pantas och återvinns
  • 98 % av allt engångsglas lämnas till återvinning

Ekonomisk

Hur kan vi göra sociala och miljömässiga framsteg? Jo, genom att skapa ekonomisk tillväxt och en välmående arbetsmarknad. Därför behöver vi tänka på ekonomisk hållbarhet för att lyckas långsiktigt. Så, vilken roll spelar bryggerinäringen här?

Exempel på bryggerier i Sverige gör inom det här området:

  • Bryggerierna har försett svenskarna med klassiker i decennier, men också kontinuerligt utvecklat ny teknik som har lagt grunden för nya produkter. Alkoholfri öl är en sådan utveckling.
  • Dryckesturismen är stor och bryggerierna – med hantverksbryggerierna i täten – är delaktiga i att utveckla den svenska mat- och dryckeskulturen.
  • Den växande bryggeribranschen omsätter närmare 15 miljarder kronor per år, har över 4 800 anställda och skapar 60 000 arbetstillfällen i Sverige.

Ölets dag

Alla är välkomna att ta del av Ölets Dag. Unga som gamla. Skeptiker som hardcore-ölälskare. Vi har hållit på sedan 2012, och tar större kliv för varje år som går. Men dagen handlar förstås inte enbart om själva drycken, utan också om mat, bryggeriguidningar, seminarier och mycket, mycket annat. Du får uppleva hantverket och passionen. Människorna bakom. Nyanserna och överraskningarna. Små och stora bryggerier. Krogar, butiker och ölsällskap. Ölet hedras av ALLA som brinner för det. Vi syns!

Och du: Håll koll på ölkartan här på sajten. Den uppdateras kontinuerligt med platser och aktiviteter, särskilt inför Ölets Dag.

Bryggerikartan

Intresset för att brygga öl har ökat explosionsartat. Det finns idag över 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige, spridda över landets samtliga län. I mitten av 90-talet var siffran knappt 20. Vi kallar det för bryggeriundret. Oavsett var i Sverige du bor finns ett bryggeri nära dig värt att utforska. Passa på att lära känna ditt närmaste bryggeri!

Inför Ölets Dag, som äger rum tredje onsdagen i juli, visas även ett antal krogar på kartan som anordnar events på Ölets Dag.

Har du ett bryggeri som inte syns på kartan? Kontakta johanna.lagerman@sverigesbryggerier.se så lägger vi gärna upp det.

Inga matchande resultat

Ölkollen

Har du också insett att öl är så mycket mer än enbart en stor stark? Är du sugen på att upptäcka vilka stilar som finns, vad de smakar, vilken mat som passar till och hur öltillverkningen ser ut i Sverige?

Nyfiken öl

Livet är för kort för att inte upptäckas.
Visst, vardagslunken finns alltid där med jobb, handla mat, hämta & lämna, räkningar och köer. Men så finns höjdpunkterna. Då jag berikar livet med nya upptäckter, nya favoriter. Helst tillsammans med familj och kompisar.

Jag utforskar kultur, konst, musik, länder, städer. Och allra helst gör jag det genom mat & dryck. Jag vågar – jag vill! – utmana mina fördomar, mina smaklökar och

ge plats för upptäckarglädjen. Ge plats för nya fina bekantskaper. Ja, livet är för kort för att slösas på det invanda och förväntade.

Så, vänligen, utmana mig! Guida mig. Förför mig och förfina mig. Jag är redo.
Jag är nyfiken. Hit me!

Jag är #nyfikenöl

öltyper

Öl är världens äldsta dryck skapad av människan, och i Sverige har vi ett långt, kärleksfullt och symbiotiskt förhållande med denna dryck. Ölet har satt sin prägel på maten vi äter, språket vi talar, högtiderna och tillfällena som vi firar.

Alla öl har sin karaktär och sitt sätt att byggas på. Här är de fem huvudgrupperna. Men det finns förstås många fler sorter.

 

LAGER

Slog igenom på 1800-talet och är idag den vanligaste öltypen i världen. Lager är underjäst, dvs jästen sjunker till botten efter jäsning. Variationen är stor, från ljust och lätt till svart och kraftig beska. 

Pilsner, Bocköl, Wiener Steam Beer är alla olika stilar av lager. Internationell lager är den största sett till volym.

ALE

Överjäst öl som jäses vid varmare temperatur vilket ger smakrikare öl.

Belgisk stil är sötare och har ofta mer smaker från jästen, exempelvis Saison.

Amerikansk stil har mer humlekaraktär, t.ex. APA. 

Tysk stil liknar mer ett lageröl, såsom Kölsch.

VETEÖL

Normalt används kornmalt vid denna överjästa ölbryggning, men här används alltså även malt av vete och speciella jästsorter. Det ger ett friskt och kryddigt öl. Det är framförallt i Tyskland och Belgien som veteölet är känt. Ofta ofiltrerat vilket ger ett grumligt öl och kallas då för Hefeweizen.

PORTER & STOUT

Överjäst öl som bryggs med hårt rostad malt, vilket ger ett svart eller mörkt öl med fyllig, besk och rund smak.

Den första portern bryggdes i London på 1700-talet. På Irland utvecklades senare en annan, kraftigare stil som med tiden fick heta stout.

SYRLIGT ÖL

Dessa öl får sin syrliga smak av att man tillsätter mjölksyrabakterier eller helt enkelt låter brygden spontanjäsa. Jäsningen kommer i gång med hjälp av de bakterier som finns naturligt i luften på bryggeriet. Ibland tillsätts också frukt vid jäsningen, t ex körsbär, hallon eller svarta vinbär.

öl - drycken för alla smaker

Bryggarna skapar öl för alla smaker, maträtter och tillfällen; fruktiga, friska, beska, ljusa, mörka, starka och svaga. 

Ölets fyra grundingredienser:

MALT ger ölet fyllighet, sötma och färg.

VATTNETS mineraler har betydelse för ölets karaktär.

HUMLE ger ölets beska, doft och hållbarhet.

JÄSTEN ger alkohol och kolsyra.

Utöver det blir det allt vanligare att tillsätta frukt och kryddor.

Idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige som bidrar till bredd och djup i ölsortimentet. Intresset för öl växer, liksom vår nyfikenhet att prova oss fram bland olika sorter. Störts tillväxt ser vi bland alkoholfri öl som ökat med över 700% de senaste 10 åren. Det finns nu ett brett utbud av alkoholfri öl med hög kvalitet och bra smak, vilket gör det både lätt och gott att välja alkoholfritt.

En ölsort som växt sig mycket populär är India Pale Ale (IPA), ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Det finns ett oändligt antal varianter av IPA. En populär variant är New England IPA som har en fruktig stil och nedtonad beska.

Sett till ölsort är segmentet ljus lager i särklass störst. 11 månader om året väljer svenskarna ljus lager, som står för över 80% av försäljningen. Men när det lackar mot jul väljer vi gärna vårt traditionella svenska julöl, det vill säga mörk lager i sötare stil. 

bryggprocessen

1. MÄLTNING
För att omvandla stärkelsen i malten till socker blötläggs kornet som sedan får gro några dagar innan det torkas. Beroende på rostning får man olika typer av malt – från ljus pilsnermalt vid 85C till alldeles svart chokladmalt vid 200C.

2. MÄSKNING
För att frigöra socker krossas malten och blandas med vatten som sedan stegvis hettas upp. Mäsken silas för att de fasta delarna av malten, draven, ska försvinna. Vätskan som blir kvar kallas för vört.

3. VÖRTKOKNING
Vörten värms upp till kokning och humlen tillsätts i omgångar för att ge ölet önskad beska och smak. När det är klart kyls vörten snabbt ned till under rumstemperatur.

4. JÄSNING
När vörten kylts ned tillsätts jästen som omvandlar sockerarterna i vörten till alkohol och kolsyra. Valet av jäst bidrar till ölets smak och karaktär. Lageröl öl får jäsa 7-14 dagar vid 5-10 C och ger ett öl med ren och klar smak. Ale jäses under 4-7 dagar vid en högre temperatur 15-30 C, och ger ett öl som är fruktigare och mer komplext. Vid spontanjäsning tillsätts ingen jäst utan jäsningen sker från bakterier som finns naturligt i luften.

5. LAGRING
Efter avslutad jäsning behöver ölet lagras i flera veckor för att klarna och för att smaken ska utvecklas och mogna. De flesta öl filtreras och pastöriseras för att öka hållbarheten. Därefter tappas ölet på flaskor, burkar eller fat.

SERVERING AV ÖL

1. HÄLLA
Häll ölet rätt ner i glaset, så det skummar. När du fått rätt mängd skum tippar du glaset och häller försiktigt längs med insidan av glaset.

2. TITTA
Vi äter och dricker med många sinnen. Därför är det ögonen som ger dig din första upplevelse av ölet. Håll upp glaset mot ljuset och titta på färgen.

3. SNURRA
Låt ölet rotera runt i glaset så att aromerna frigörs och skummet går in i ölet.

4. DOFTA
När du snurrat ölet så dofta på det. Dra in i näsan och känn efter, doftar det aprikos, kryddnejlika, örter eller choklad?

5. SMAKA
Ta en klunk och känn smaken, syrligheten, sötman, beskan. Var observant på längden i eftersmaken. Njut! 

 

ÖL OCH MAT
Öl passar utmärkt till det svenska köket och är en dryck som är lätt att kombinera med olika maträtter och smaker.

Undvik öl med hög beska till kryddstark mat. Här väljer du med fördel istället ett öl med lite mer sötma som t ex Veteöl.

Till fet mat passar ett öl med hög beska utmärkt, t ex IPA. Även syrlig öl är ett bra alternativ till fetare rätter.

Alla gillar olika. Prova dig fram. Det går inte att ha fel.

#vibryggersverige

60 000! Så många arbetstillfällen skapar bryggerinäringen enbart i Sverige. Bryggmästare, bartenders, jordbrukare… Det här är en bransch som både är hypermodern och trendskapande samtidigt som själva hantverket är urgammalt. Våra drycker är en stor del av svenskt kulturarv.

 

Vi jobbar hängivet med ett av världens äldsta hantverk. Och vi gör det med stolthet och en stor portion glädje.
Vi är de som brygger öl, cider, läsk och vatten – från ax till din belåtna klunk. 

i huvudet på en bryggmästare

Hur blir du egentligen bryggmästare och vad innebär yrket? Åsa Johansson, huvudbryggmästare på Åbro, guidar oss genom ölets väg från bryggning till färdig produkt. Ett arbete som innehåller mycket kemi och som kräver ett väl utvecklat smaksinne.

innovatören

Möt Mikael Dugge Engström. Innovatören som tillsammans med sitt gäng experimenterar fram nya smaksensationer och överraskar oss med en nära ny smak i veckan. En modig pionjär som inspirerat många att våga ta steget in i bryggerivärlden. 

 

En svensk klassiker

Nils Oscar startade 1996. Sedan dess har de kommit att bli en prisad svensk klassiker, inte minst för sina högt skattade lageröl (även om de har mycket annat gott på lager, tihi!). Bryggaren Olle Sundberg berättar om vad som ger honom inspiration och om hans passion kring att jobba på ett bryggeri. 

Följ oss

Sveriges bryggerier presenterar

Årets julklapp: Svenskt flytande hantverk

Frågar du oss så är öl den ultimata drycken till alla tillfällen, året om. Ja, vi är förstås partiska. Men just under julen så har vi faktiskt en stor poäng. Tänk på alla maträtter som dukas upp på julbordet. Tänk på alla smaker. Sälta varvas med mild, umamirik, subtilt kryddig och fyllig godhet. Och till de smakerna har julölen utvecklats, hand i hand, genom historien. Faktum är att julmaten och julölen utgör en av årets få skräddarsydda, perfekta smakkombinationer. Så låt ditt mathantverk möta vårt ölhantverk. Och unna dig svenskt julölhantverk – det tillhör ett av världens främsta.

P.S. Den 1 november lanserades hela 177 jul- och vinteröl på Systembolaget. De allra flesta från Sverige dessutom. God jul!