Sveriges bryggerier presenterar

God öl och gott nytt år!

Vi tänkte föreslå en blivande tradition: Introducera en ny julöl på julbordet. Alltså, behåll några av dina gamla favoriter och säkra kort, men utmana med en ny smakupplevelse. Du hittar de mest underbara jultolkningar bland stouts, veteöl, IPAs, brown ales och lager i varierande alkoholstyrkor.
Psst! Har du funderat på en alkoholfri variant? Det finns en uppsjö med roliga alternativ, både i matbutiken och på Systembolaget.

God öl!

Psst 2! Gör julquizet, scrolla nedåt.

Quiz - Testa dina ÖLkunskaper I VÅRT julQUIZ

1
Traditionell svensk julöl brukar kategoriseras som......?
2
Vilka myntade uttrycket ”att dricka jul”?
3
Vilken ölsort förekommer ofta på det tyska julbordet?
4
I Storbritannien dricks det gärna överjästa öl med hög alkoholhalt och rejält med malt. De kallas…?
5
På 1200-talet infördes en lag om att bönderna skulle brygga öl till jul. När skulle julölen vara färdig?
6
Hur många sorters julöl hittade du på Systembolaget 1985?
7
Hur många sorters julöl hittar du i Systembolagets sortiment idag?
8
Hur mycket julöl säljs på Systembolaget under november och december?

sveriges bryggeriers satsninGar för en mer hållbar värld

Många
droppar
små

Omnis remped moluptate landips ae- pudae perroviti torpor minciassi dem- pele ndaeperupti cus ea sinctest etur asit, nam num re consed quis quatur, ipsae mo doluptasped quam ratur ac- culparunt as quo

0
Ekologiskt
0
Ekonomiskt
0
Socialt

Ekologiskt

Intresset för att brygga öl har ökat explosionsartat. Det finns idag över 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige, spridda över landets samtliga län. I mitten av 90-talet var siffran knappt 20. Vi kallar det för bryggeriundret. Oavsett var i Sverige du bor finns ett bryggeri nära dig värt att utforska. Passa på att lära känna ditt närmaste bryggeri!

På Ölets Dag, den tredje onsdagen i juli, har många bryggerier öppet hus. När det närmar sig den 19 juli som är Ölets Dag 2023 kommer de bryggerier du kan besöka att synas med en gul markör på bryggerikartan. Du kan också läsa om vilka Ölets Dag-aktiviteter de erbjuder genom att klicka på markören.

Krogar som anordnar events under Ölets Dag kommer också att illustreras med en gul markör på kartan. Exempelvis kommer du att kunna prova lokala öl på din närmaste Bishops Arms.
 
Notera att aktiviteterna kan komma att ändras. För att vara säker på hur Ölets Dag ser ut hos bryggeriet, krogen eller festivalen du tänker besöka, dubbelkolla på aktörens hemsida.

Ekonomiskt

Intresset för att brygga öl har ökat explosionsartat. Det finns idag över 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige, spridda över landets samtliga län. I mitten av 90-talet var siffran knappt 20. Vi kallar det för bryggeriundret. Oavsett var i Sverige du bor finns ett bryggeri nära dig värt att utforska. Passa på att lära känna ditt närmaste bryggeri!

På Ölets Dag, den tredje onsdagen i juli, har många bryggerier öppet hus. När det närmar sig den 19 juli som är Ölets Dag 2023 kommer de bryggerier du kan besöka att synas med en gul markör på bryggerikartan. Du kan också läsa om vilka Ölets Dag-aktiviteter de erbjuder genom att klicka på markören.

Krogar som anordnar events under Ölets Dag kommer också att illustreras med en gul markör på kartan. Exempelvis kommer du att kunna prova lokala öl på din närmaste Bishops Arms.
 
Notera att aktiviteterna kan komma att ändras. För att vara säker på hur Ölets Dag ser ut hos bryggeriet, krogen eller festivalen du tänker besöka, dubbelkolla på aktörens hemsida.

Socialt

Intresset för att brygga öl har ökat explosionsartat. Det finns idag över 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige, spridda över landets samtliga län. I mitten av 90-talet var siffran knappt 20. Vi kallar det för bryggeriundret. Oavsett var i Sverige du bor finns ett bryggeri nära dig värt att utforska. Passa på att lära känna ditt närmaste bryggeri!

På Ölets Dag, den tredje onsdagen i juli, har många bryggerier öppet hus. När det närmar sig den 19 juli som är Ölets Dag 2023 kommer de bryggerier du kan besöka att synas med en gul markör på bryggerikartan. Du kan också läsa om vilka Ölets Dag-aktiviteter de erbjuder genom att klicka på markören.

Krogar som anordnar events under Ölets Dag kommer också att illustreras med en gul markör på kartan. Exempelvis kommer du att kunna prova lokala öl på din närmaste Bishops Arms.
 
Notera att aktiviteterna kan komma att ändras. För att vara säker på hur Ölets Dag ser ut hos bryggeriet, krogen eller festivalen du tänker besöka, dubbelkolla på aktörens hemsida.

Ölets dag

Alla är välkomna att ta del av Ölets Dag. Unga som gamla. Skeptiker som hardcore-ölälskare. Tredje onsdagen i juli. Vi har hållit på sedan 2012, och tar större kliv för varje år som går. Men dagen handlar förstås inte enbart om själva drycken, utan också om mat, bryggeriguidningar, seminarier och mycket, mycket annat. Du får uppleva hantverket och passionen. Människorna bakom. Nyanserna och överraskningarna. Små och stora bryggerier. Krogar, butiker och ölsällskap. Ölet hedras av ALLA som brinner för det. Vi syns!

Och du: Håll koll på ölkartan här på sajten. Den uppdateras kontinuerligt med platser och aktiviteter, särskilt inför Ölets Dag.

 

Alltid tredje
onsdagen i juli

Bryggerikartan

Intresset för att brygga öl har ökat explosionsartat. Det finns idag över 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige, spridda över landets samtliga län. I mitten av 90-talet var siffran knappt 20. Vi kallar det för bryggeriundret. Oavsett var i Sverige du bor finns ett bryggeri nära dig värt att utforska. Passa på att lära känna ditt närmaste bryggeri!

På Ölets Dag, den tredje onsdagen i juli, har många bryggerier öppet hus. När det närmar sig den 19 juli som är Ölets Dag 2023 kommer de bryggerier du kan besöka att synas med en gul markör på bryggerikartan. Du kan också läsa om vilka Ölets Dag-aktiviteter de erbjuder genom att klicka på markören.

Krogar som anordnar events under Ölets Dag kommer också att illustreras med en gul markör på kartan. Exempelvis kommer du att kunna prova lokala öl på din närmaste Bishops Arms.
 
Notera att aktiviteterna kan komma att ändras. För att vara säker på hur Ölets Dag ser ut hos bryggeriet, krogen eller festivalen du tänker besöka, dubbelkolla på aktörens hemsida.

Inga matchande resultat

Ölkollen

Har du också insett att öl är så mycket mer än enbart en stor stark? Är du sugen på att upptäcka vilka stilar som finns, vad de smakar, vilken mat som passar till och hur öltillverkningen ser ut i Sverige?

Nyfiken öl

Livet är för kort för att inte upptäckas.
Visst, vardagslunken finns alltid där med jobb, handla mat, hämta & lämna, räkningar och köer. Men så finns höjdpunkterna. Då jag berikar livet med nya upptäckter, nya favoriter. Helst tillsammans med familj och kompisar.

Jag utforskar kultur, konst, musik, länder, städer. Och allra helst gör jag det genom mat & dryck. Jag vågar – jag vill! – utmana mina fördomar, mina smaklökar och

ge plats för upptäckarglädjen. Ge plats för nya fina bekantskaper. Ja, livet är för kort för att slösas på det invanda och förväntade.

Så, vänligen, utmana mig! Guida mig. Förför mig och förfina mig. Jag är redo.
Jag är nyfiken. Hit me!

Jag är #nyfikenöl

öltyper

Öl är världens äldsta dryck skapad av människan, och i Sverige har vi ett långt, kärleksfullt och symbiotiskt förhållande med denna dryck. Ölet har satt sin prägel på maten vi äter, språket vi talar, högtiderna och tillfällena som vi firar.

Alla öl har sin karaktär och sitt sätt att byggas på. Här är de fem huvudgrupperna. Men det finns förstås många fler sorter.

 

LAGER

Slog igenom på 1800-talet och är idag den vanligaste öltypen i världen. Lager är underjäst, dvs jästen sjunker till botten efter jäsning. Variationen är stor, från ljust och lätt till svart och kraftig beska. 

Pilsner, Bocköl, Wiener Steam Beer är alla olika stilar av lager. Internationell lager är den största sett till volym.

ALE

Överjäst öl som jäses vid varmare temperatur vilket ger smakrikare öl.

Belgisk stil är sötare och har ofta mer smaker från jästen, exempelvis Saison.

Amerikansk stil har mer humlekaraktär, t.ex. APA. 

Tysk stil liknar mer ett lageröl, såsom Kölsch.

VETEÖL

Normalt används kornmalt vid denna överjästa ölbryggning, men här används alltså även malt av vete och speciella jästsorter. Det ger ett friskt och kryddigt öl. Det är framförallt i Tyskland och Belgien som veteölet är känt. Ofta ofiltrerat vilket ger ett grumligt öl och kallas då för Hefeweizen.

PORTER & STOUT

Överjäst öl som bryggs med hårt rostad malt, vilket ger ett svart eller mörkt öl med fyllig, besk och rund smak.

Den första portern bryggdes i London på 1700-talet. På Irland utvecklades senare en annan, kraftigare stil som med tiden fick heta stout.

SYRLIGT ÖL

Dessa öl får sin syrliga smak av att man tillsätter mjölksyrabakterier eller helt enkelt låter brygden spontanjäsa. Jäsningen kommer i gång med hjälp av de bakterier som finns naturligt i luften på bryggeriet. Ibland tillsätts också frukt vid jäsningen, t ex körsbär, hallon eller svarta vinbär.

öl - drycken för alla smaker

Bryggarna skapar öl för alla smaker, maträtter och tillfällen; fruktiga, friska, beska, ljusa, mörka, starka och svaga. 

Ölets fyra grundingredienser:

MALT ger ölet fyllighet, sötma och färg.

VATTNETS mineraler har betydelse för ölets karaktär.

HUMLE ger ölets beska, doft och hållbarhet.

JÄSTEN ger alkohol och kolsyra.

Utöver det blir det allt vanligare att tillsätta frukt och kryddor.

Idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige som bidrar till bredd och djup i ölsortimentet. Intresset för öl växer, liksom vår nyfikenhet att prova oss fram bland olika sorter. Störts tillväxt ser vi bland alkoholfri öl som ökat med över 700% de senaste 10 åren. Det finns nu ett brett utbud av alkoholfri öl med hög kvalitet och bra smak, vilket gör det både lätt och gott att välja alkoholfritt.

En ölsort som växt sig mycket populär är India Pale Ale (IPA), ett överjäst öl framställt med extra mycket humle och malt. Det finns ett oändligt antal varianter av IPA. En populär variant är New England IPA som har en fruktig stil och nedtonad beska.

Sett till ölsort är segmentet ljus lager i särklass störst. 11 månader om året väljer svenskarna ljus lager, som står för över 80% av försäljningen. Men när det lackar mot jul väljer vi gärna vårt traditionella svenska julöl, det vill säga mörk lager i sötare stil. 

bryggprocessen

1. MÄLTNING
För att omvandla stärkelsen i malten till socker blötläggs kornet som sedan får gro några dagar innan det torkas. Beroende på rostning får man olika typer av malt – från ljus pilsnermalt vid 85C till alldeles svart chokladmalt vid 200C.

2. MÄSKNING
För att frigöra socker krossas malten och blandas med vatten som sedan stegvis hettas upp. Mäsken silas för att de fasta delarna av malten, draven, ska försvinna. Vätskan som blir kvar kallas för vört.

3. VÖRTKOKNING
Vörten värms upp till kokning och humlen tillsätts i omgångar för att ge ölet önskad beska och smak. När det är klart kyls vörten snabbt ned till under rumstemperatur.

4. JÄSNING
När vörten kylts ned tillsätts jästen som omvandlar sockerarterna i vörten till alkohol och kolsyra. Valet av jäst bidrar till ölets smak och karaktär. Lageröl öl får jäsa 7-14 dagar vid 5-10 C och ger ett öl med ren och klar smak. Ale jäses under 4-7 dagar vid en högre temperatur 15-30 C, och ger ett öl som är fruktigare och mer komplext. Vid spontanjäsning tillsätts ingen jäst utan jäsningen sker från bakterier som finns naturligt i luften.

5. LAGRING
Efter avslutad jäsning behöver ölet lagras i flera veckor för att klarna och för att smaken ska utvecklas och mogna. De flesta öl filtreras och pastöriseras för att öka hållbarheten. Därefter tappas ölet på flaskor, burkar eller fat.

SERVERING AV ÖL

1. HÄLLA
Häll ölet rätt ner i glaset, så det skummar. När du fått rätt mängd skum tippar du glaset och häller försiktigt längs med insidan av glaset.

2. TITTA
Vi äter och dricker med många sinnen. Därför är det ögonen som ger dig din första upplevelse av ölet. Håll upp glaset mot ljuset och titta på färgen.

3. SNURRA
Låt ölet rotera runt i glaset så att aromerna frigörs och skummet går in i ölet.

4. DOFTA
När du snurrat ölet så dofta på det. Dra in i näsan och känn efter, doftar det aprikos, kryddnejlika, örter eller choklad?

5. SMAKA
Ta en klunk och känn smaken, syrligheten, sötman, beskan. Var observant på längden i eftersmaken. Njut! 

 

ÖL OCH MAT
Öl passar utmärkt till det svenska köket och är en dryck som är lätt att kombinera med olika maträtter och smaker.

Undvik öl med hög beska till kryddstark mat. Här väljer du med fördel istället ett öl med lite mer sötma som t ex Veteöl.

Till fet mat passar ett öl med hög beska utmärkt, t ex IPA. Även syrlig öl är ett bra alternativ till fetare rätter.

Alla gillar olika. Prova dig fram. Det går inte att ha fel.

#vibryggersverige

60 000! Så många arbetstillfällen skapar bryggerinäringen enbart i Sverige. Bryggmästare, bartenders, jordbrukare… Det här är en bransch som både är hypermodern och trendskapande samtidigt som själva hantverket är urgammalt. Våra drycker är en stor del av svenskt kulturarv.

 

Vi jobbar hängivet med ett av världens äldsta hantverk. Och vi gör det med stolthet och en stor portion glädje.
Vi är de som brygger öl, cider, läsk och vatten – från ax till din belåtna klunk. 

i huvudet på en bryggmästare

Hur blir du egentligen bryggmästare och vad innebär yrket? Åsa Johansson, huvudbryggmästare på Åbro, guidar oss genom ölets väg från bryggning till färdig produkt. Ett arbete som innehåller mycket kemi och som kräver ett väl utvecklat smaksinne.

innovatören

Möt Mikael Dugge Engström. Innovatören som tillsammans med sitt gäng experimenterar fram nya smaksensationer och överraskar oss med en nära ny smak i veckan. En modig pionjär som inspirerat många att våga ta steget in i bryggerivärlden. 

 

En svensk klassiker

Nils Oscar startade 1996. Sedan dess har de kommit att bli en prisad svensk klassiker, inte minst för sina högt skattade lageröl (även om de har mycket annat gott på lager, tihi!). Bryggaren Olle Sundberg berättar om vad som ger honom inspiration och om hans passion kring att jobba på ett bryggeri. 

Följ oss