På Slottsmöllan i Halmstad, precis vid Nissan, där den porlande strömmen möter historisk industrimiljö, hittar vi Halmstad Brygghus – ett småskaligt bryggeri med stora ambitioner. Här bryggs ölen med passion, stolthet och en stor portion hantverksglädje, med grön el från den lokala vattenkraftstationen. Vi träffade Carl Rosenblad som är majoritetsägare tillsammans med sonen Hjalmar och en av fem i det tajta teamet, för att prata om glädjen och utmaningarna med att driva bryggeri i Halland, framtidsdrömmar om en egen bryggpub – och hur en kall öl smakar allra bäst efter ett hårt träningspass.
Vilka är Halmstad Brygghus?
Halmstad Brygghus är ett lokalproducerande bryggeri beläget i pittoresk bruksmiljö på Slottsmöllan precis intill Nissan som rinner rakt genom Halmstads hjärta. På Slottsmöllan har bryggeriet grön el från vattenkraft genererat från kraftstationen strax utanför. Vi brygger vårt öl med passion, stolthet och uppfinningslusta.
Vad har du för roll i verksamheten?
Vi är ett tight team på fem personer så jag är bara en kugge i verksamheten. Som på de flesta mindre företag får alla hjälpa till med de flesta uppgifterna. Jag ansvarar främst för ekonomi, marknad, försäljning och till viss del distribution, men rycker in där det behövs. Jag är kanske inte på plats varje dag, men försöker prioritera att vara med vid tappning.
Hur är det att driva ett bryggeri i Halland?
Halland är en fantastisk region med ett stort kulinariskt engagemang. Vi får mycket stöd från Halmstads kommun och det finns ett genuint intresse för lokalproducerat. Öl är en rolig produkt att jobba med men samtidigt hårt reglerad, vilket innebär utmaningar. Det statliga monopolet och alkohollagstiftningen gör att administrationen blir omfattande och detta påverkar lönsamheten.
Vad händer hos Halmstad Brygghus i sommar?
Vår stora dröm och förhoppning är att kunna öppna vår egen bryggpub – men det är en lång och byråkratisk väg dit. Det krävs ett kök, handikappanpassning, tillstånd… Vi jobbar stenhårt för att få det på plats under sommaren, men det är ännu oklart om vi hinner. Det vi kan lova är att vi kommer fira ”Nationöldagen” på Heagård den 6 juni tillsammans med andra mikrobryggerier i Halmstad – det blir en härlig dag med lokalt öl i centrum.
Vad är det bästa med att jobba på ett bryggeri?
Äran att brygga kan jag knappats ta åt mig, det sköter Matthew och Jonatan med bravur. Men det är fantastiskt att få jobba med så varierande uppgifter. Affärsmässigt är det en rejäl utmaning, men kanske det allra bästa är att få jobba tillsammans med min son Hjalmar och känna den sköna stämningen vi har i teamet. Vi har kul varje dag.
Ser du några öltrender just nu?
IPA har varit på topp länge, men nu märks ett växande intresse för lager – dock inte vilken lager som helst, utan de med lite extra karaktär, som vår egen Tjuvahålan och Hoppygatt. Kunskapen om ölstilar har ökat enormt de senaste 10–20 åren, och det märks att konsumenterna är mer nyfikna än någonsin.
Har ni några sommarnyheter från Halmstad Brygghus?
Absolut! I maj återlanserade vi två sommarfavoriter: Hoppygatt Lager, en ljus lager med generöst humlesting, och Billy NEIPA – en underbar hazy som är humlearomatisk med tydliga tropiska toner.
Vilken är din favoritöl?
Det är nästan en omöjlig fråga – som utbildad sommelier vill jag alltid matcha dryck med mat. Men om jag måste välja så är det Billy NEIPA. Jag älskar den i alla lägen. Den funkar till nästan allt och jag är personligen väldigt svag för IPA i alla former.
Hur tar du helst din öl?
Jag tävlar i cykling på hög nivå, och alkohol och träning går som bekant inte hand i hand. Men efter ett långt, varmt och hårt träningspass – då är en kall ”After Bike”-öl verkligen magisk.
Utöver att fira ”Nationöldagen” på Heagård den 6 juni, vad ska man passa på att göra eller se i Halland i sommar?
Oj, hur lång semester har du? Här finns så mycket: kultur, bad, golf, mat. Om jag ska ge ett öltips så är Ölsafarin i Varberg i juli ett måste. Och många av hotellen i Halmstad bjuder på mycket trevliga miljöer och bra utbud av lokal mat och dryck. Så mitt råd är enkelt: ta för dig av det halländska kroglivet – och välj lokalproducerat!