”Julmusten är en del av Sveriges själ”

När Sveriges mest älskade dryck nu får sin egen dag den 24 november är det inte bara en hyllning till smaken av jul utan till över hundra år av hantverk, hemligheter och familjehistoria. Vi träffade David Roberts, sjätte generationen i familjeföretaget bakom den hemliga essensen från Örebro, för att prata om hur julmusten blev en del av Sveriges själ, och varför den fortfarande förenar generationer vid julbordet.

Den 24 november firas Julmustens dag för allra första gången. En dag för att hylla en dryck som smakar jul, barndom och svensk tradition. Julmusten föddes i Örebro 1910 – och familjen Roberts, som skapade den hemliga essensen, förvaltar arvet än i dag. Vi träffade David Roberts, sjätte generationen i familjeföretaget AB Roberts, för att prata om hemligheter, historia och vad musten betyder för Sverige 2025.

Hur känns det att julmusten nu får sin egen dag?

– Det känns helt fantastiskt! Julmusten har varit en självklar del av svensk jul i över ett sekel, men aldrig fått en egen dag. Det är som att ge ett erkännande till något som verkligen förenar oss – en tradition i flaskform.

Berätta hur allt började.

– Allt började i Örebro 1910. Min farfars far, Harry Roberts, studerade kemi i Berlin och tog med sig receptet på en alkoholfri julöl hem till Sverige. Tillsammans med sin far, Robert Roberts, startade han ett litet bryggeri. Drycken kallades först Roberts julöl – en bubblande, maltig läsk. Men det var först när den fick namnet julmust som den verkligen slog igenom.

Vad låg bakom framgången?

– Det handlade mycket om timing. Sverige hade just sagt nej till alkoholförbud, men nykterhetsrörelsen växte. Folk ville ha ett gott alkoholfritt alternativ på julbordet, och där kom julmusten in som den perfekta lösningen.

Receptet är fortfarande hemligt, eller hur?

– Ja, det är nog en av Sveriges mest välbevarade hemligheter. Endast några få i familjen känner till hela receptet. Essensen tillverkas fortfarande här i Örebro och säljs till bryggerier runt om i landet. Skillnaderna mellan olika märken beror mest på vattnet, sockret och hur länge musten får vila.

Det sägs att apelsiner är en del av hemligheten …?

– (skrattar) Det stämmer! På 1930-talet kunde man se en banderoll på Drottninggatan i Örebro: ”Apelsinskalning pågår.”Örebroarna fick köpa billiga färdigskalade apelsiner eftersom vi använde skalen i produktionen. Det är ett av många charmiga kapitel i vår historia.

Hur ser du på julmusten i dag?

– Den är större än någonsin. Folk pratar om lagrad must, vintermust och lokala varianter. Men oavsett hur man gör den bygger allt på samma idé – en dryck skapad med nyfikenhet, kemi och kärlek till smaken.

Vad hoppas du att Julmustens dag ska leda till?

– Att fler ska inse hur mycket hantverk och historia som ligger bakom. Julmusten är inte bara söt nostalgi, det är ett stycke svensk dryckeskultur.

Julmustens dag infaller den 24 november och är instiftad av Sveriges Bryggerier för att hylla en unik svensk tradition. AB Roberts i Örebro har sedan 1910 tillverkat essensen som ger julmusten sin karakteristiska smak – ett recept som än i dag hålls inom familjen.

FEM SAKER DU INTE VISSTE OM JULMUST

  1. Uppfanns 1910 i Örebro av kemisten Harry Roberts och hans far Robert Roberts.
  2. Namnet ”julmust” kom först efter första världskriget, tidigare hette den Roberts julöl.
  3. Essensen tillverkas fortfarande av familjen Roberts och säljs till nästan alla svenska bryggerier.
  4. Apelsinskalning pågår! På 1930-talet kunde örebroare köpa färdigskalade apelsiner när Roberts använde skalen till sin läsk.
  5. Femtio miljoner liter julmust dricks varje år i Sverige, mest i världen per capita.

Dela