Mitt på sommaridyllen Gotland hittar vi Barlingbo Bryggeri – ett av öns ambitiösa bryggerier. Det som började som ett hobbyprojekt 2013 av Niklas Gustafsson och Jonny Warg har i dag vuxit till Gotlands största oberoende bryggeri med fullt fokus på kvalitet, hantverk och lokal förankring.
Från ostdoft till egen lokal
Barlingbo Bryggeri har gjort resan från småskaligt till storskaligt med både envishet och fingertoppskänsla. En viktig milstolpe var flytten från lokalen de delade med ett ostmejeri och äntligen brygga öl i helt egen miljö. Resultatet? Renare, bättre öl med jämnare kvalitet.
Tobias Johansson – bryggare med ansvar
Vi träffar Tobias Johansson, huvudbryggare sedan flera år tillbaka. Han styr den dagliga produktionen och ser till att tankarna fylls, jäser och mognar enligt plan.
– Det bästa med mitt jobb är friheten. Jag lägger upp min egen dag och får ta ansvar för hela produktionen. Det är otroligt tillfredsställande, säger Tobias.
Bryggare på ö – med färjan som logistikchef
Att driva ett bryggeri på Gotland innebär vissa utmaningar.
– Planering är A och O. Allt vi beställer – malt, flaskor, burkar – måste komma med färjan. Det påverkar både ledtider och fraktkostnader. Och samma sak gäller åt andra hållet när ölen ska tillbaka till fastlandet, förklarar Tobias.
Ölets Dag – öppet hus i bryggeriet
Barlingbo Bryggeri är ett självklart stopp på Gotland för ölälskare. På Ölets Dag den 16 juli öppnar de upp för nyfikna besökare med guidade turer i bryggeriet.
– Det är ett perfekt tillfälle att se hur vi jobbar och få en inblick i produktionen bakom ölen man dricker, säger Tobias.
Sommarnyheter i glaset
Den här sommaren lanserar Barlingbo flera spännande nyheter:
- Slåttarns Emmerlager – en ljus lager bryggd med emmervete, fyllig men lätt. Och dessutom glutenfri!
- Ryttmästarn Disig IPA – en humlearomatisk favorit som återkommer i juni.
- Den Säure – hallonsyrlig och somrig, nu i burk från den 7 juli.
En öl med historia
Tobias har en personlig favorit i sortimentet: Ryttmästarn Disig IPA.
– Vi kallar den ”Disig” i stället för ”hazy” – vi gillar att använda svenska. Namnet kommer från den ryttmästare som sägs hemsöka vår byggnad, som tidigare varit regementets stall och ridhus. Han skämtar gärna med oss, så vi tyckte att han förtjänade en egen öl, berättar Tobias.
Gotlandstips från en bryggare
Och för dig som är på väg till ön i sommar? Tobias har några tips i bakfickan:
– Ta en promenad genom Visbys gränder, slå dig ner på en uteservering eller besök Gotlands museum. En guidad tur i staden är både lärorik och stämningsfull.
En självklar öldestination
Barlingbo Bryggeri är en självklar destination för den nyfikne ölälskaren. Oavsett om du är där för deras Emmerlager, syrliga hallonöl eller bara för att få en skymt av den mytomspunna ryttmästaren – så är det värt ett besök. Och som Tobias säger:
– En öl dricker jag helst kall, tillsammans med några vänner.
Skål från Gotland!