Oktoberfest i Linköping – tradition, öl och gemenskap

När hösten gör sitt intåg och löven börjar skifta färg är det inte bara skördetider som firas – oktober är också starkt förknippad med en av världens största ölkulturer: Oktoberfest. Vi träffade Viktor, bryggare på Centralbryggeriet i Linköping, för att prata om öltraditioner, trender och hur de själva firar högtiden.

Oktober och ölets historia

– Oktober är starkt förknippat med skördefester, traditioner och gemenskap – och i ölens värld framför allt med Oktoberfest. Historiskt har ölen som bryggdes på våren mognat klart och blivit färdig att dricka under hösten, vilket skapade naturliga kopplingar mellan oktober och ölkultur, berättar Viktor.

Hur Oktoberfest påverkar ölförsäljningen

På Centralbryggeriet märker man inte någon dramatisk ökning av ölförsäljningen under oktober, förutom i samband med de egna satsningarna.
– Innan tyskarna fick igenom sitt ”patent” så bryggde vi en Oktoberfest som gav ett lyft på Systembolaget samtidigt som vi hade en egen temaöl på vår tillställning, men annars ser vi inte någon direkt ökning på övriga sorter, säger Viktor.

Populära ölstilar i oktober

Under oktober är det de maltigare och rundare ölsorterna som lockar flest. Märzen, dunkel, kölsch och ljus lager hör till favoriterna.
– De är smakrika men ändå lättdruckna och passar bra både till mat och fest. Man kan säga att de utgör en brygga mellan sommarens ljusa, lätta öl och vinterns kryddigare varianter, förklarar Viktor.

Nya trender bland ölkonsumenter

De senaste åren har Viktor märkt att många söker öl med en tydligare berättelse och ursprung.
– Intresset för traditionella tyska stilar med lokal tolkning ökade när man fick använda ordet Oktoberfest i namnet. Men nu går trenden mer mot öl med karaktär och historia snarare än att det bara står ”Oktoberfest” på etiketten. Dessutom märker vi att allt fler uppskattar kombinationen av öl och mat, säger han.

Höstfavoriter från Centralbryggeriet

En öl som Viktor är extra stolt över är Folkes – Drömmar som gror, en kölschinspirerad ale som blev en succé under fjolårets Oktoberfest.
– Den är mycket trevlig, ren och smakrik. I år lanserar vi den även på Systembolaget. Vi jäste den under kallare förhållanden än normalt, vilket ger en frisk och elegant karaktär.

Viktors egna favoriter

När han själv får välja blir det gärna en klassisk festbier.
– Den ska vara gyllene, rund och ha en brödig maltighet med en frisk humleton. Festlig, matvänlig och väldigt typisk för Oktoberfest. Är jag i Bamberg så är Schlenkerla alltid given.
Till ölen föredrar Viktor svenska höstklassiker som fläsklägg, rotfrukter och mustiga ostar – råvaror som lyfter fram de maltiga tonerna i höstölen.

Oktoberfest i Linköping

Den 10 oktober bjuder Centralbryggeriet in till sin egen Oktoberfest i Linköping. Här väntar öl, mat, musik och gemenskap – med inspiration från München men med en lokal bryggeritwist.
– Oktoberfest i Sverige verkar växa för varje år, åtminstone om man ser till sociala medier. Vi märker att fler och fler uppskattar att kombinera de klassiska inslagen med en lokal prägel. För oss är det viktigt att skapa en fest där människor kan uppleva traditionen – fast på hemmaplan, säger Viktor.

Dela