Sebastian_Dugges_TV

Alla dagar är olika för en bryggare

På det mindre bryggeriet är man mer eller mindre generalist och ska hålla koll på allt som händer mellan att rå- och insatsvaror levereras in till att det förpackade ölet levereras ut. På bilden ser vi Sebastian Lind, en av Dugges bryggare som jobbar med allt som har med ölet att göra. 

Hur länge har du jobbat på  Dugges? 
Jag har jobbat på Dugges sen början av 2016. 

Vad har du för utbildning? 
Jag gick en bryggeriteknisk YH-utbildning uppe i Ludvika. Utbildningen är på 1,5 år och under denna tid hade vi tre olika praktiktillfällen. Två av dessa hade jag just på Dugges bryggeri och fick jobb där direkt efter utbildningen.

Har du jobbat som bryggare tidigare? 
Nej, jag jobbade innan inom tryckeribranschen i 3 år. 

Vad är innebär din roll som bryggare på Dugges? 
Jag jobbar nere i produktionen där jag gör det mesta som har med ölen att göra. Det kan vara att brygga en öl, cipa (diska) tankar eller annan rengöring som att skrubba golv, tankar etc. Det är olika tillsatser som ska i ölen som ligger i tank, det kan vara humle, frukt, socker, vanilj, kokos och mycket mer. Efter jäsning så ska ölen klarnas och då använder vi oss av en separator, den manövrerar jag vissa dagar. Jag hjälper till vid tappning vissa dagar, lastar och lossar vid leverans och lagerhantering. Jag har även hand om våra Barrel Aged-produkter där jag antingen fyller fat eller tömmer dem in i tank, tar fram prover för provsmakning samt alkoholmätning. Min roll är väldigt flexibel, jag hjälper till och gör det som måste göras för dagen. 

Hur ser en typisk dag ut som bryggare på Dugges? 
Det finns egentligen ingen typisk dag för alla dagar är så olika. Men om jag brygger så är mitt fokus där vid bryggningen och sen hälper jag till med övriga sysslor i tankparken om jag har tid till det. Om jag inte brygger så jobbar jag mig genom schemat och tar de processer som är mest tidskrävande först och jobbar mig systematiskt genom dagen.

Vi är ett bra team som vet vad som måste göras och hjälper alltid varandra. 

Vad är roligast? Vad är mest utmanade med ditt jobb? 
Det roligaste med mitt arbete är att jobba med en produkt som man själv tycker om. Samt att det är så pass flexibelt. Man gör så mycket olika saker och lär sig ständigt nya grejer.

Hur är det att jobba på ett bryggeri?
Det är väldigt kul tycker jag personligen, visst vissa dagar kan vara ganska slitiga och så men det  är skönt att arbeta med kroppen och jobba med något man tycker om. 

Vad är speciellt med att jobba på Dugges?
Det är en go stämning här och vi strävar alltid efter att bli bättre. Vi fastnar inte i samma tankebanor utan vågar testa nya vägar och sätt eller nya smakkombinationer. Vi är inte rädda för att misslyckas. 

Vad är din favorit-öl?
Oj, den var svår, jag gillar det mesta. Men jag får väl säga min personalöl Sebastian, en torrhummlad suröl med yuzu och bourbon. Som en whisky sour. 

Vilka är de hetaste trenderna inom ölbryggning just nu?
Jag tror att ”haze” trenden kommer ändras och de mer traditionella ölstilarna kommer komma mer och mer. 

Hur har branschen förändrats senaste åren?
Det är tufft för småbryggerierna och många behöver tyvärr stänga ner. Det är dyrare idag att driva ett bryggeri samtidigt som folk håller hårdare i sin plånbok och kanske väljer den lite billigare ölen på hyllan. Rent stilmässigt så har de flesta ölbryggerierna suktat efter det perfekta hazeet på sina produkter under några år nu. 

Har du några tips för någon som vill bli bryggare? 
Våga, gå en utbildning och visa engagemang.

Senaste

#VIBRYGGERSVERIGE

Fira ölets dag den 17 juli!

Den tredje onsdagen i juli firar vi i Sverige varje år sedan 12 år tillbaka Ölets Dag. I år hedrar

#VIBRYGGERSVERIGE

Sandra Rödner testar öl i Krönleins labb

Öltrenderna speglar vår omvärld och lågkonjunkturen har påverkat konsumenterna under det senaste året precis som vårt ökade intresse för hälsa.

Tips

”Får vi göra så här?”

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens