Alexander_Åbro_TV

Automatisering skapar hållbara och säkra bryggerier

Familjeägda Åbro Bryggeri i Vimmerby har idag över 220 anställda. Alexander Nilsson är automatiseringsansvarig och tillhör Åbro Bryggeris underhålls­avdelning som säkerställer att processerna­ och maskinerna på bryggeriet fungerar som de ska. Bryggeribranschen går mot en alltmer automatiserad industri och därför har Åbro ett växande behov av automationstekniker och elektriker. Underhållsavdelningen är viktig även ur miljösynpunkt. Ett välplanerat, förebyggande underhåll kan spara mycket energi, vilket är bra både för bryggeriet och miljön. Att maskinerna presterar optimalt innebär inte bara en insats för kommande generationer utan att Åbro även levererar ett riktigt gott öl. 

Hur länge har du jobbat på Åbro Bryggeri? 
Jag har varit här som fast anställd i fyra år, men innan dessa arbetade jag här i sju år som inhyrd elektriker.

Vad har du för utbildning?
I grund och botten har jag en gymnasial elutbildning. Utöver det är det ”självlärande” i yrkeslivet.

Vad gör man på underhålls­avdelning på Åbro? 
Huvudsyftet är att reparera maskiner, utrustning, och att förebygga driftavbrott. Men vi ser också till att olika mediesystem fungerar, såsom ånga, vatten, kyla, och avlopp. Utan detta kan vi inte framställa öl och annan dryck vi producerar.

Har du jobbat som automatiseringsansvarig tidigare? 
Nej, det här är första gången – och väldigt spännande!

Vad är innebär din roll som automatiseringsansvarig på Åbro? 
Automatisering handlar ju om att skapa system och processer så att produktionen sker med automatik i största möjliga mån. Mitt jobb är att samordna, planera och implementera lösningar inom området.

Hur ser en typisk dag ut som automatiseringsansvarig på Åbro? 
Fram till 07:30 blir det en kopp kaffe, och se över vad som hänt under natten i ett program som vi använder där arbetsordrar samlas. Det kan vara allt från felanmälningar till förbättringsförslag. Därefter har vi möte och samordnar vad vi ska prioritera under dagen. Är det inget särskilt som hänt under natten fortsätter jag att jobba med det som jag ”håller” på med för tillfället. Det kan vara allt från att projektera, felsöka, eller optimera.

Vad är roligast? Vad är mest utmanade med ditt jobb? 
Det som är mest utmanande, men också roligast, är variationen. Och med det menat är att vi har många olika maskiner och applikationer. Detta medför att inget program är likt något annat. Det finns alltså många olika strukturer då det inte är en enskild person som är grundaren till alla dessa program. Därför får man ”gå” in i respektive grundares huvud och klura ut hur han eller hon har tänkt. I grund och botten finns det inget som är rätt eller fel, bara att applikationen fungerar på olika sätt.

Utöver detta är det även att tänka ur perspektivet ”hållbar utveckling” vid just själva programmeringen.

Hur märker man som öldrickare att bryggeriena använder mer tech?
Man har mer och mer implementerat kameror i applikationerna, som fotar processen och jämför hur det ska se ut mot ett standardvärde, t.ex vid etikettering på flaskorna.

Vi får se när AI:n och maskininlärningen kommer hit till oss i dryckesbranschen. Om den inte redan är här, så dröjer det nog inte länge innan vi får se den.

Hur har branschen utvecklats under de senaste åren? 
Det är helt klart allt inom hållbar utveckling. Det är detta jag tror att automationsbranschen kommer att syssla mer och mer med.

Kraven på företagen ökar inom detta område, och där teknologi och processer finns, där kommer vi kunna optimera markant genom olika automationslösningar för att minimera energiutsläppen. Det är här vi kan skräddarsy processen hur vi vill ha det. Man får inte heller glömma cybersäkerheten som jag tror alla företag investerar mer i.

Hur är det att jobba på ett bryggeri? 
På just detta bryggeri är det jättekul! Inte bara för att det är en trygg och säker arbetsplats, bra energi, och familjär stämning, utan också för att det är ständigt pågående projekt, utbyggnader eller optimeringar av fabriken.

Har du några tips för någon som vill bli automatiseringsansvarig på ett bryggeri? 
Våga göra misstag, och lär dig av dem!

Du som jobbar på ett bryggeri – vilken är din favoritöl
Vår ”Bron Ekologisk Lager” och ”Bryggmästarens Premium Gold”

Senaste

#VIBRYGGERSVERIGE

Fira ölets dag den 17 juli!

Den tredje onsdagen i juli firar vi i Sverige varje år sedan 12 år tillbaka Ölets Dag. I år hedrar

#VIBRYGGERSVERIGE

Sandra Rödner testar öl i Krönleins labb

Öltrenderna speglar vår omvärld och lågkonjunkturen har påverkat konsumenterna under det senaste året precis som vårt ökade intresse för hälsa.

Tips

”Får vi göra så här?”

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens