Mikael_Spendrups_TV

Möt kocken som levererar Spendrups öl med ellastbil

Mikael Skoglund är chaufför på Spendrups och en av bryggeriets 1100 medarbetare. Spendrups har totalt 84 fossilfria distributionsbilar och ett starkt team med lika många proffsiga chaufförer som levererar drycker till restauranger, Systembolaget, hotell, arenor, festivaler och andra kunder runt om i landet. År 2025 har Spendrups som mål att även inhyrda transporter ska vara fossilfria och har sedan sommaren 2022 två egna ellastbilar.

Enligt Spendrups elbilsstrategi följer man noga utvecklingen i branschen, till exempel gällande batterikapacitet och infrastruktur för laddning, och kommer att utvärdera satsningen.

Vi har hört att anställda på Spendrups ofta stannar länge. Hur länge har du jobbat på Spendrups?
Jag har jobbat på Spendrups sedan 1996, så i 27 år. Det är för att Spendrups är en bra arbetsgivare, det går inte att klaga på det måste jag säga. Jag trivs väldigt bra på jobbet. Jag har bra kollegor, bra arbetsförhållande och jag har haft vansinnigt roligt under mina år här.

Hur ser din utbildning ut/ hur blir man chaufför på Spendrups?
Man behöver ett lastbilskort, men sedan behöver man också yrkeskompetsutbildning, YKB, för att få köra i yrkesmässigt tung trafik. Det är en kurs uppdelad på fem delar som man går om var femte år. Man måste alltså förnya kunskapen var femte år eftersom det kommer nya regler och bättre teknik för hur man säkrar lasten på bättre sätt till exempel.

Har du jobbat som chaufför tidigare?
Jag är faktiskt utbildad kock och jobbade tidigare som kock. Efter lumpen ville jag ut och resa och för att tjäna ihop pengar till det tog jag tillsammans med en barndomskamrat ett sommarjobb på Spendrups. När jag var tillbaka från resan fick jag ett erbjudande av Spendrups att komma tillbaka. Jag jobbade först på lagret och blev utlånad till flera olika avdelningar, så jag hann testa på det mesta under mina första fyra år på Spendrups.

Jag tog lastbilskort i januari 2000 och det var något jag fick från Spendrups.

Vad innebär din roll som chaufför på Spendrups?
Jag kör ut Spendrups varor, alkoholhaltiga drycker, läsk och vatten, till krogar främst. Bland andra kör jag till Berns, Golden Hits och Spy Bar i Stockholm. Det är stora ställen där det krävs två man i lastbilen.

Hur ser en typisk dag ut som chaufför på Spendrups?
Jag börjar kl 06.00 på morgonen med att hämta upp en lastad lastbil, och sedan kör jag ut till restaurangerna. Jag jobbar tills jag är klar, vilket betyder att dagarna ser väldigt olika ut. När det är en massa snö tar det längre tid, men jag brukar vara klar till 17.00. Jag jobbar 10 timmar per dag (11 med lunch) och är ledig måndagar.  

Väl hos restaurangerna lastar jag ur och in drycken. 14 ton dryck får plats i lastbilen så det kan vara bra att vara vältränad även om mycket handlar om teknik.

Vad är roligast? Vad är mest utmanade med ditt jobb?
Det roligaste är att träffa alla kunder. Sedan tycker jag att det är kul när det är snö ute. Det ger utmaningar som jag behöver lösa och det gillar jag. Ingen dag är en annan lik och det gillar jag också.

Mest utmanande är andra trafikanter, cyklister och att ha koll på alla fotgängare. Det är en hel del folk som rör sig i city när man lastar ur och det kan vara knepigt.

Du kör ellastbil. Vad tycker du om det?
Det finns en del utmaningar när det är kallt ute, men på sommaren går det bättre. Då är det ingen större skillnad från att köra vanlig lastbil. Däremot behöver jag planera på ett annat sätt med ellastbil så att elen räcker.

Spendrup har två ellastbilar, den som jag kör och en som är lite mindre och går i Gamla stan. På båda elbilarna står det En stor stark elbil.

Hur är det att jobba på ett bryggeri?
Genom åren har det varit vansinnigt roligt. På ett bryggeri lär man sig mycket om dryck och de olika smakerna, och jag gillar både mat och dryck som gammal kock så det passar mig. Jag har också Spendrups att tacka för min vidareutbildning.

Har du några tips för någon som vill bli chaufför på ett bryggeri?
Om man vill bli chaufför för ett bryggeri får du inte vara lat eller vara rädd för att ta i. Speciellt inte vintertid. Gillar du att jobba och har ett lastbilskort så ska du absolut söka. Du behöver också vara social och serviceinriktad eftersom man träffar många kunder. Vi är ambassadörer för Spendrups när vi kommer ut till kunderna.

Vad är din favoritöl?
En kall lager i frostat glas en sommardag eller på den vedeldade bastuflotten hos min syster och svåger i Norrtälje där vi sågar upp en vak i isen och doppar oss en kall vinterdag.

Spendrups har ett dotterbolag som heter Omaka och drivs av Hedda Spendrup, som är en restaurang och även ett bryggeri. De har verkligen lyckats med kombinationen mat och öl, och där blev jag imponerad över hur gott öl kan smaka tillsammans med mat.

Senaste

#VIBRYGGERSVERIGE

Fira ölets dag den 17 juli!

Den tredje onsdagen i juli firar vi i Sverige varje år sedan 12 år tillbaka Ölets Dag. I år hedrar

#VIBRYGGERSVERIGE

Sandra Rödner testar öl i Krönleins labb

Öltrenderna speglar vår omvärld och lågkonjunkturen har påverkat konsumenterna under det senaste året precis som vårt ökade intresse för hälsa.

Tips

”Får vi göra så här?”

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens