Nicklas_

Oktoberfest: En högtid med outnyttjad potential

Oktober är en högtid för öl som har potential att bli ännu större, menar Nicklas Lindblad, vd på Österlenbryggarna. I en tid då öl och tysk tradition står i fokus, ser han både möjligheter och utmaningar för svenska bryggerier att utnyttja denna säsong fullt ut. I denna intervju delar han sina tankar om säsongens ölförsäljning, trender, och hans egna favoriter bland höstens öl.

Varför är oktober en viktig månad inom ölproduktion och öltraditioner?
Det är en högtid för öl och som skulle kunna ha en större potential än vad den har idag. Många av våra restaurangkunder uppmärksammar den och gör en happening av det men det skulle kunna vara större.

Daglivaruhandeln är överraskande dåliga på att uppmärksamma denna högtid där de vanligtvis är snabba på att marknadsföra högtider. Tänk öl, ölkorv, bratwurst, schnitzel, chark, haxe, surkål, brödkringlor, ost i samexponering.

Hur påverkar Oktoberfest höstens ölförsäljning? 
Den ger ett uppsving försäljningsmässigt, men det är en kort tid. Vi borde göra som i Tyskland, att det firas redan i september så att det blir en längre period.

Vi importerar själva öl från Tyskland och representerar Weltenburger, Bischofshof och Kuchlbauer på svenska marknaden. Där får vi ett naturligt uppsving av försäljningen under denna tid.

Vilka ölsorter brukar vara mest populära i oktober, och hur skiljer de sig från andra säsongsbetonade öl?
Generellt sätt så är det ju klassiska ölsorter i tysk stil som Märzen, lite starkare lager, men också Helles och Weissbier funkar bra. Kellerbier fungerar också och det ska vara traditionellt.

Hur har kundernas efterfrågan förändrats under oktober de senaste åren? Har du märkt några nya trender? 
Det är sig ganska likt varje år faktiskt. Systembolaget är i år defensiva med att lyfta fram svensk öl med oktobertema vilket är väldigt synd. Det kommer att påverka försäljningen för mindre hantverksbryggerier som vi. 

Det går mer mot traditionella öltyper generellt och det förstärks under hösten. Jag tror också att lite mörkare lagertyper kommer att få ett uppsving. 

Har ni några särskilda öl som passar bra på hösten du är extra stolt över? Kan du berätta om dem?
Vi har själva tagit fram en ny Österlen Hell och Österlen Weisse som båda går i traditionell tysk stil. Vi har också en ny dubbel IPA, Österlen DIPA, som blir ett modernare inslag.

Kan du tipsa om din egen favoritöl för hösten och oktoberfest?  
Det får bli Österlen Weisse (Weissbier), Weltenburger Barock Dunkel (Mörk lager), Kuchlbauer 1300er Zwickl (Kellerbier). För oktoberfesten blir det så klart en Weltenburger Festbier (Märzen).

Har du några favorittillbehör?
Schweinshaxe med ölsky, surkål och potatis står högst på listan. Vill du göra det enkelt så lite ölkorv och brödkringlor som du doppar i färskoströror.

Hur ska du fira Oktoberfest? 
Vi kommer att finnas på Tomelilladagarna i slutet av september, 27-28/9, och servera vår egen Österlen Oktober-öl. Det blir musik, öl, mat och karuseller precis som i Bayern!

Senaste