Ölglädje, fjällvatten och festival – sommarprat med Alexandra på Jämtlands Bryggeri

Mitt i hjärtat av Jämtland bryggs öl med både passion och lokal stolthet. Jämtlands Bryggeri består av ett sammansvetsat gäng entusiaster som brinner för hantverket och smaken. I denna intervju möter vi Alexandra, marknadsansvarig och numera även delägare i bryggeriet. Hon berättar om hur det är att driva ett bryggeri i fjällnära miljöer, varför jämtländskt vatten gör skillnad, och varför countryfest på Stortorget och kolsyrat vatten med humlesmak är sommarens hetaste snackisar. Häng med till ett av Sveriges mest omtyckta bryggerier – där ölglädje, gemenskap och innovation går hand i hand.

Vilka är Jämtlands Bryggeri? 

– Jämtlands Bryggeri är ett härligt gäng killar och tjejer som alla gillar välproducerad öl. Lite som på alla svenska bryggerier skulle jag tro.

Vad är din roll? 

– Jag är marknadsansvarig med en liten del försäljning i den rollen också. Kul och omväxlande framför allt. Under 2024 gick jag dessutom in som delägare i bryggeriet.

Hur är det att driva ett bryggeri i Jämtland? 

– För det mesta så är det nog som att driva bryggeri var som helst, men en stor skillnad är att vi har stora avstånd att ta hänsyn till när det kommer till transporter. Det är viktigt att det planeras på ett hållbart sätt. Utöver detta så har vi ett fantastiskt vatten, vilket spelar stor roll i produktionen. Att jämtlänningarna dessutom är lokalpatriotiska är vi såklart glada för också!

Vad händer hos er i sommar? 

– Förutom de bryggerivisningar och inbokade provningar vi har med jämna mellanrum så kommer Texas Longhorn Östersund att arrangera ” Summer Feast”; en veckolång countryfest på Stortorget i Östersund. Vi har fått den stora äran att leverera fatöl till detta, vilket är fantastiskt kul! Något ytterligare gästspel på en lokal krog kommer säkert hinnas med också.

Kommer ni att uppmärksamma Ölets Dag den 16 juli? 

– Absolut. Vi har inte bestämt hur ännu, men dagen kommer i vanlig ordning att uppmärksammas i någon form! Håll utkik i våra sociala medier!

Vad är det bästa med att jobba på ett bryggeri? 

– Öl såklart! Nej, men det är en väldigt rolig bransch, där alla mässor och festivaler känns som personalfester fastän man jobbar. Något som jag tror är unikt för just bryggeribranschen är att även om vi i grunden är konkurrenter så känns det väldigt kollegialt.

Ser du några generella öltrender i omvärlden just nu

– Ja, det känns som att de senaste årens experimentella ölstilar med välhumlad högoktanig IPA och godissmakande suröl är på väg bort för att ersättas av det mer klassiska med tysk och tjeckisk lager och framför allt brittiska ales. Antingen för att öldrickaren har utvecklats och går vidare eller för att det helt enkelt har peakat.

Har ni några spännande sommarnyheter från Jämtlands Bryggeri? 

– Absolut! I juni lanserar vi Dis, en lättdrucken IPA med lite lägre alkoholhalt. Perfekt som sommaröl! Utöver detta har vi faktiskt en lansering i slutet på maj – inte ett öl dock. Den 26 maj kommer vi att lansera Humlevatten. Ett kolsyrat bordsvatten, smaksatt med humle. Ett uppfriskande, gott vatten som känns vuxet och som framför allt är alkoholfritt. Det finns sedan tidigare flertalet amerikanska producenter som producerar den här typen av smaksatt vatten, men än så länge ingen svensk – vad vi vet.

Vilken är din favoritöl? 

– Det är den svåraste frågan som finns. Jag väljer två! Man kan aldrig vara fel ute med en Bärnsten. En klassisk lager som vi har haft i produktion sedan 2002 och som jag tycker är det perfekta allroundölet. Annars är jag ett fan av brittiskt öl och tycker att vår Jämtlands IPA är toppen till lite kryddigare, grillad mat.

Hur tar du helst din öl? 

– I rätt sällskap. Tillfället gör ölen!

Utöver att besöka Jämtlands Bryggeri, vad ska man passa på att göra eller se i Jämtland i sommar? 

– Oj, det finns så mycket. Jämtland kan erbjuda några av de vackraste platserna på jorden och sommaren är en underbar tid här. Allt från att gå på festival, campa, besöka historielandet Jamtli, barhänga i Östersund och fjällvandra är några guldkornsexempel på vad som finns att göra. Att avsluta en fjällvandring med att dricka ett öl från oss på något av fjällstationerna får vi ofta höra är något av det godaste besökarna varit med om. 

Dela