Fram till mitten av 1800-talet var svenska bryggare tvungna att ha svensk humle i sin öl. Men att odla humle i Sverige är svårt och det blev därför enklare och billigare att importera humlen från utlandet. Just svensk humle kom att spela huvudrollen när bryggeriet Nils Oscar skapade den första Sverigemärkta ölen. Bryggeriets vd Henrik Kihlberg berättar hur det gick till.
Vad innebär ”Från Sverigemärkt” öl?
Det betyder att alla råvaror i ölen kommer från Sverige. Och det är lättare sagt än gjort. Vi har sedan nästan 200 år importerat humle till Sverige för ölproduktion eftersom det är svårt att odla det i Sverige. Även korn har senaste åren importerats till Sverige och blandats med svenskt korn i mälteriet, eftersom de senaste skördarna korn haft för högt proteininnehåll i Sverige för att passa öl. Så “Från Sverige” märkt öl är något så ovanligt som en öl där allt i hela processen kommer från Sverige.
Hur fick du idén till detta?
Vi är dryckespartner till Korvfestivalen som arrangeras två gånger om året. Där serveras mycket korv med märkningen “Kött från Sverige”. Jag blev inspirerad av detta och tog kontakt med organisationen “Från Sverige” för att diskutera möjligheten att brygga “Från Sverige”märkt öl. När vi sedan tog fram ett specifikt “Korvöl” valde vi att göra det som landets första “Från Sverige” märkta öl.
Hur gick ni tillväga för att skapa Sverigeölet?
Det svåra är att hitta humle, något som vi hittills alltid importerat. Men tack vare svensk Humle (Magnum) från Korngården i Staffanstorp och rökmalt från Sigdes Gårdsmältreri på Gotland samt korn från Warbro Kvarn lyckades vi skapa ett helsvenskt öl som passar perfekt till korv.
Vad är en korvöl?
Med korvölen ville vi skapa ett komplement till korv. Oavsett om det är en grillad med senap eller en tunt skuren salami. Ett öl som harmoniserar, inte konkurrerar med smakerna. Vår korvöl är en mellanmörk kopparlager, med smak av ljus lager, ett mästerverk av maltrikedom, rostad sötma och en subtil touch av rökbokträ i eftersmaken. Den har en perfekt balans mellan maltsötma, ädel humlebeska och en nostalgisk rustik rökt ton. Funkar lika bra med kött som vego.

Vad gör ni för att minska ert klimatavtryck?
Sverigeölet är en del, eftersom här slipper vi importera och transportera råvaror onödigt långa sträckor. Annars tittar vi mycket på att använda så lite förpackningsmaterial som möjligt, använda burk så mycket som möjligt men även testa oss fram med att använda PET-flaskor istället för glas.
Hur är intresset för miljövänligt öl annars?
Bland inköpare (Systembolaget, handeln och restauranger) är intresset mycket stort. Men konsumenterna visar inget större intresse för ekologiskt eller miljömässigt framställd öl ännu. Det är inget man är beredd att betala extra för, men jag tror det kommer. Däremot finns det stort intresse för lokalproducerad öl och att ölet är svenskt. Därför är det så kul att vi lyckats ta fram ett Sverigemärkt öl. Det gynnar både klimat och smak.
Nästa Korvfestival arrangeras i Stockholm 7-9 mars men orkar du inte vänta tills dess för att dricka det Från Sverige märkta korvölet går det bra att beställa det på Systembolaget här.