IMG_7059

Sandra Rödner testar öl i Krönleins labb

Öltrenderna speglar vår omvärld och lågkonjunkturen har påverkat konsumenterna under det senaste året precis som vårt ökade intresse för hälsa. Sandra Rödner som är avdelningsansvarig för laboratoriet på Krönleins Bryggeri AB berättar om sitt jobb och öltrenderna hon ser den här sommaren. 

Hur länge har du jobbat på Krönleins Bryggeri? 
Jag började som laborant hos Krönleins 2006 och fick sedan jobbet som avdelningsansvarig för laboratoriet 2017.

Vad innebär din roll på Krönleins Bryggeri?
Min roll som avdelningsansvarig är att genom olika analyser säkerställa att de produkter vi säljer är säkra för konsumtion och håller rätt kvalitet enligt lagar och regler. Jag verkar naturligtvis också för att mina medarbetare är engagerade, kompetenta och har en trygg och positiv arbetsmiljö. Idag är vi ett glatt gäng på sex personer fördelade på två labb. 

Vad gör man i ett bryggerilabb? 
I ett bryggerilabb analyserar vi löpande våra processer, mellanprodukter och slutprodukter med olika analysinstrument (exempelvis alkohol, kolsyra, fals, skum), våtkemiska analysmetoder (färg, beska, processvatten) och mikrobiologisk provtagning. Resultaten bedöms enligt gällande instruktioner. Givetvis provsmakas det också!

Hur blir man ansvarig för ett bryggerilabb? 
Man kan bli labbansvarig på många sätt, men oftast, som i mitt fall, genom att jobba sig uppåt och samla kunskaper och erfarenheter. Från att börjat som laborant 2006 med, på den tiden enkla arbetsuppgifter, har jag utvecklats inom företaget genom interna och externa utbildningar inom mikrobiologi, ölsommelierkunskaper, produktutveckling, märkning, kvalitetssystem med mera. Min bakgrund som Ph. Lic i fysikalisk kemi på KTH har hjälpt mig att förstå samband och processer samt läsa och hantera lagar och regler m.m. 

Vad är roligast med ditt jobb? 
Det absolut roligaste med mitt jobb är variationen i mina arbetsuppgifter och mina härliga medarbetare. Känslan av att se en ny produkt i butik, som säljer som smör, och veta att man varit delaktig i arbetet bakom framtagningen av produkten, är underbar och gör mig stolt.

Har ni några spännande sommarnyheter från Krönleins Bryggeri? 
När det kommer till spännande sommarnyheter vill jag slå ett slag för Halmstad Crush-serien, som finns i olika smaker och alkoholstyrkor. Min favorit just nu i sommarvärmen är en sval alkoholfri Halmstad Crush Thai Basil. 

Ser du några genrella öltrender i omvärlden just nu?
Någon lågkonjunktur märks knappt av nu när det lackar mot sommar. Alla vill ha något läskande och gott vare sig det är öl eller andra drycker. Är det sockerfritt så är det plus i kanten men inte ett måste. Sommarens stora öltrend är en vanlig hederlig lager, vilket jag också föredrar att dricka. 

Senaste

#VIBRYGGERSVERIGE

Fira ölets dag den 17 juli!

Den tredje onsdagen i juli firar vi i Sverige varje år sedan 12 år tillbaka Ölets Dag. I år hedrar

#VIBRYGGERSVERIGE

Sandra Rödner testar öl i Krönleins labb

Öltrenderna speglar vår omvärld och lågkonjunkturen har påverkat konsumenterna under det senaste året precis som vårt ökade intresse för hälsa.

Tips

”Får vi göra så här?”

Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens