background-bottles

Svalt intresse för förpackningens miljöpåverkan när svenskar köper öl

En ny undersökning från Sveriges Bryggerier visar att många svenskar föredrar öl på flaska för smakens skull, medan burken är populär av praktiska skäl. Samtidigt uppger nästan fyra av tio att de har svårt att veta vilka förpackningar som är mest miljövänliga, och lika många säger att de inte bryr sig om förpackningens miljöpåverkan när de väljer öl.

Sveriges Bryggerier har i samarbete med Novus genomfört en undersökning för att undersöka svenska konsumenters attityder till ölförpackningar och deras miljöpåverkan. Resultatet visar att smaken är en stor faktor när öl köps på flaska, medan burkar ofta väljs för att de är mer praktiska. Däremot är det färre som låter miljöaspekten styra sina köp just nu.

Miljön påverkar sällan inköpsbesluten

Undersökningen visar att hela 40 procent av de tillfrågade inte alls låter förpackningens miljöpåverkan påverka deras val av öl. Endast 19 procent av konsumenterna uppgav att miljöaspekten spelar en avgörande roll i deras beslutsfattande.

– Vi brukar säga att det finns en förpackning för varje tillfälle och fyller olika funktioner. Samtidigt jobbar bryggerierna hårt för att minska klimatavtrycken på alla förpackningar. Vi behöver också öka konsumenternas kunskap om vilka förpackningar som är bäst för miljön, så att fler kan göra hållbara val när det passar deras ekonomi, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

Returglas uppfattas som mest miljövänligt

Även om 39 procent av de tillfrågade tror att returglas är den mest miljövänliga förpackningen, visar försäljningsstatistik att engångsglas säljer dubbelt så mycket. Samtidigt är förpackningar som PET-flaskor och aluminiumburkar de faktiska miljövänliga alternativen när det gäller klimatpåverkan per liter dryck.

– Det är glädjande att konsumenter uttrycker en vilja att handla klimatsmart, och det skickar en tydlig signal till branschen att fortsätta utveckla miljövänligare förpackningar, fortsätter Fondberg.

Miljöpåverkan per förpackning

En LCA-analys som gjorts via RISE på uppdrag av Sveriges Bryggerier visar skillnader i förpackningarnas koldioxidutsläpp, där till exempel engångsglas står för större klimatpåverkan än både PET-flaskor och burkar. Här är några exempel på koldioxidutsläpp per liter dryck:

  • 33 cl engångsglas: 0,33 kg CO₂
  • 33 cl PET-flaska: 0,13 kg CO₂
  • 33 cl burk: 0,11 kg CO₂
  • 50 cl returglas: 0,10 kg CO₂

Om undersökningen: Novus-undersökningen genomfördes mellan den 17 och 27 maj 2024 med 1 000 deltagare från den svenska befolkningen i åldrarna 18-84 år. Syftet var att få en djupare förståelse för svenska konsumenters syn på ölförpackningar och deras påverkan på miljön.

Senaste