I hjärtat av det natursköna Österlen, där rapsfälten möter havsbrisen, ligger ett bryggeri med djupa rötter och en tydlig framtidsvision. Österlenbryggarna har sedan 1953 förädlat maltbaserade drycker och skapat smaker som blivit en självklar del av många skånska hem. Vi har pratat med Nicklas Lindblad, företagets engagerade vd, som berättar om hur det är att driva ett bryggeri i en av Sveriges mest mat- och dryckesälskande regioner, om sommarens nyheter och varför en kall weissbier i solen är svårslagen.
Vilka är Österlenbryggarna?
– Österlenbryggarna är ett bryggeri som funnits i över 70 år. Allt startade med Svagdricka 1953 och i mitten av 90-talet så började vi brygga öl också. Idag brygger vi mest maltbaserad dryck såsom svagdricka, öl, glögg, mumma och destillat men vi producerar även hantverksbryggd tonic.
Vad är din roll?
– Jag är VD med många hattar. Vi är en liten organisation på 9 personer där vi alla får hjälpa till där det behövs.
Hur är det att driva ett bryggeri i Skåne?
– Det är fantastiskt eftersom det är en region där mat och dryck ligger alla varmt om hjärtat. Vårt bryggeri i Brösarp är också bra placerat på Österlen med många turister och restauranger i vår närhet.
Vad händer hos er i sommar?
– Vi ser fram emot att komma igång med gårdsförsäljning. Det ska bli spännande! Det har varit en hel del oklarheter, men nu börjar förutsättningarna att klarna.
Kommer ni att uppmärksamma Ölets Dag den 16 juli?
– Ja, det kommer vi så klart att göra i någon form. Det kommer att erbjudas smakprovning, rundvandring och försäljning i vår bryggeributik. Det kan bli fler inslag. Håll utkik i våra sociala medier!
Vad är det bästa med att vara bryggare?
– Nu är jag ju personligen inte bryggare men det är en fantastisk bransch och verksamhet att jobba i! Det kreativa med att skapa god dryck och hela tiden förbättra kvalitet och smaker är både roligt och utmanande.
Ser du några generella öltrender i omvärlden just nu?
– Trenden drar mer och mer mot klassiska ölsorter. Gärna med en twist.
Har ni några spännande sommarnyheter från Österlenbryggarna?
– Vår populära Sommarweiss kommer igen. Vi laddar också för vår höstlansering i form av en Höströk.
Vilken är din favoritöl?
– Weissbier är en storfavorit hos mig!
Hur tar du helst din öl?
– Kall i solen och då gärna en Weiss.
Utöver att besöka Österlenbryggarna, vad ska man passa på att göra eller se i Skåne i sommar?
– Ta en tur på Österlen och besök någon av alla fantastiska restauranger som finns här!